top of page

Gurafa (Çamlı) da 67 Yıllık Gelenek

Bu köyde 50 yıldır Peygamber Mevlidi'nde buluşuluyor

Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Çamlı köyünde 50 yıldır sürdürülen Peygamber Mevlidi geleneği, bu yıl da 10 bin kişiyi biraraya getirdi. Yurtiçi ve yurdışından binlerce insanın buluştuğu bu güzel gelenekte misafirlere yemek ikramı da yapılıyor. Bu yıl 2 ton et kullanılan yemek için 4 dana ve 40 koyun kesilmiş.

Çamlı köyü, bu yıl yine Kutlu Doğum Haftası kapsamında Peygamber Mevlidi'ne evsahipliği yaptı. İlki 1962 yılında uygulanan bu gelenek, hiç aksamadan devam ediyor. Türkiye'nin farklı illerinden çok sayıda vatandaşın yanısıra yurtdışından da misafirler geliyor. Mevlit dolayısıyla köyde adeta bayram havası yaşanıyor. Meydan ve caddeler süslenirken panayır da kuruluyor. Yemek, köy okulunun bahçesine koyulan masalarda yeniyor.

Balıkesir ve Türkiye'ye örnek olan bu güzel geleneğe, bölge halkı "Peygamber Mevlidi" adını vermiş. Her yıl Türkiye'nin tanınmış hocaları konuşmacı olarak katılıyor. Bu yıl, Bursa eski vaizlerinden Mustafa Acet vatandaşlara hitap ederek, İslâm'ın doğru temsili konusuna değindi. Köy camisinde Kur'ân ve ilahiler okunuyor. 500 kişilik nüfusa sahip Çamlı'da, Dağıstan göçmenleri yaşıyor. Hayırseverliğiyle bilinen köy, tam bir Peygamber âşığı. Hz. Muhammed (SAV) için çeşitli

etkinlikler düzenlenen köyde her yıl hatimler okunuyor.

TIMETURK HABER

 

 

 

 

Peygamber Mevlidi

 

Eski adı Gurafa olan Manyas’ın Çamlı Köyü, Büyükşehir yasasıyla mahallesinde 67 yıl önce başlayan gelenek bugün tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Gurafa’daki bu etkinliğe olan ilgi belkide Türkiye’de tek.

Gurafa’da 67 yıl önce başlayan ve Mayıs ayının ilk pazar günü yapılan Peygamber mevlidine ilgi büyüktü.

Hacı Hidayet Mirza: “Burada herkes vazifeli. Çoluk çocuk, sen ben yok. Misafirler hariç herkes vazifeli hem de gönülden. Bunun için herkes ekmeğinin yarısını paylaşır. Bir kişi de üstlenebilir ama herkesin hissesi olsun istiyoruz.”

Dursun Mirza: “Benim doğduğum köy. Güzel bir köy. Çalışkan insanların olduğu köy. Kutlu doğum haftası nedeniyle Peygamber Mevlidi için buradayız. Çocukluğumda yaşadığım bu güzel anıları bugün de burada yaşadık. Bu yörede ilk kez bizim köyde başlayan bu peygamber mevlidi yaygınlaşarak devam etti ve bir gelenek haline dönüştü. Çamlı Köyünden ne kadar insan varsa dışarıda bugün burada toplanır. Makamı mevkisi ne olursa olsun, her kes buraya gelir ve burada misafirlere hizmet ederler. Bu geleneğin devam ettirildiği için çok mutluyum. Bugün babamı da getirdim. Eşiyle, dostuyla görüştü, kaynaştı. Tüm Çamlı Köyü sakinlerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Çamlı Mahallesi Muhtarı Mehmet Çıngıl: “Benimle yaşıt olan bu etkinlik sade 1974 yılındaki Kıbrıs Çıkarmasında yapılmamıştır. Onun dışında aralıksız yapılıyor. Her yıl 10 bin kişi civarında katılım oluyor. Türkiye’nin her yerinden misafirlerimiz geliyor. 2 tonun üstünde et pişiriliyor ve ona göre de ayran, pilav ve höşmelim tatlısı yapılıyor.” dedi

Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçın: “Çamlı en sevdiğim köylerden biridir. Burasını kendi köyümden ayırmıyorum. Peygamber Mevlidini her yıl kutlamalarını memnuniyetle karşılıyorum. Bundan sonrada belediye olarak her türlü desteği vereceğiz.” dedi.

Bandırma Doğruca Mahallesi Muhtarı Yakup Mence: “Gurafa ile uzun yıllardır süren dostluğumuz var. Burada uzun yıllardır kesintisiz devam eden mevlite köyümüzden de katılımlar oluyor. Böyle bir etkinliğin olması Manyas’ı Bandırma’yı bir araya topluyor. Bu da Gurafa’ya mahsus birşey. Burada bulunmaktan çok mutluyuz. Uzun zamandır göremediğimiz arkadaşlarımızı görüyoruz. Buna vesile olan herkesten Allah razı olsun” dedi.

 ON GAZATESİ

Bu websitesi Manyas Çamlı Köyüne  Aittir 21.07.2015 

 

bottom of page